Inspirație pentru casa ta

Casa dumnevoastră reprezintă un spațiu personal, iar deciziile trebuie să vă aparțină în exclusivitate. Însă, nu evitați să cereți sfatul unor specialiști sau să puneți întrebări.

Cum aflați de câtă vopsea veți avea nevoie?

înmulțiți înalțimea fiecărui perete cu lățimea lui și veți obține suprafața în metri pătrați. Aflați apoi de pe eticheta produsului ce suprafață acoperă conținutul unei cutii. întotdeauna cumparați mai multă vopsea decât aveți nevoie pentru a fi siguri că o să vă ajungă (este posibil ca suprafața să absoarbă mai multă vopsea dacă nu este bine amorsată) dar și pentru a vă rămâne o cantitate în plus pentru eventualele ajustări de final.

Pregatirea suprafețelor

Aplicarea vopselelor lavabile pe suport se va face numai după pregătirea corespunzătoare a acestuia, deoarece această etapă are o influența hotărâtoare asupra calității acoperirii și durabilității ei.

  • suporturile pe care se aplică vopseaua trebuie să fie rezistente, curate, desprăfuite, uscate și degresate.
  • acoperirile anterioare care prezintă desprinderi sau aderență necorespunzătoare se repară, se nivelează cu o masă de șpaclu, apoi se amorsează suprafața.
  • betonul și tencuielile noi se lasă în mod obligatoriu cel putin 4 săptămâni pentru uscare și măturare (carbonatare). În caz contrar există riscul ca bazicitatea cimentului din compoziția tencuielii să distrugă atât structura vopselei cât și a pigmenților.
  • produsul nu se aplică pe straturi de lac respectiv ulei, vopsele alchidice, materiale sintetice sau vopsele de slabă calitate. Îndepărtați total peliculele de var sau humă și amorsați suprafața. În cazul vopselelor de slabă calitate, aplicați 1-2 straturi de amorsă având ca scop consolidarea stratului de vopsea.
  • asigurați-vă că tencuiala sau gletul aplicat sunt uscate și șlefuite corespunzator.
  • desprăfuiți întotdeauna după ce ați șlefuit.
  • aplicați întotdeauna pe zidaria nouă o amorsă compatibilă cu produsul de vopsire pe care l-ați ales. Este recomandabil ca intregul sistem amorsă-vopsea să fie cumparat de la același furnizor.
  • indiferent de natura lor suporturile trebuie tratate în 1-2 straturi cu amorsă. Se reduce astfel consumul de vopsea prin diminuarea absorbției peretelui, se asigură o mai bună aderență și uniformitate pentru vopseaua ce urmează să fie aplicată.
  • aplicați amorsă recomandată și respectați timpul de uscare prescris.

Alegerea uneltelor de lucru

Trebuie să alegem unelte de calitate pentru a fi mulțumiți de activitatea depusă. De fiecare dată trebuie să știm că uneltele de calitate au prețul lor și investițiile în instrumentele de lucru profesionale aduc mulțumiri pe masură. Instrumentele folosite pentru aplicarea vopselei trebuie să fie cât mai puțin deteriorate de trecerea timpului sau de utilizarile anterioare. Ele trebuie, de asemenea curățate foarte bine înainte și dupa fiecare utilizare.

Veți avea nevoie de:

TRAFALET ȘI TAVĂ

Folosiți un trafalet cu coadă scurtă pentru pereți; pentru tavan însă vă trebuie și o tijă prelungitoare. Trafaleții destinați vopsirii la exterior sunt în general mai puțin fini decât cei destinați vopsirii interiorului.

PENSULE CU PĂR NATURAL

Pentru reușita muncii, cumparați o pensula „adevărată”, cu păr de porc, mai lată.

PULVERIZATOR

În cazul în care se dorește aplicarea produsului prin pulverizare.

GLETIERA

Cu aceasta se aplică un strat de glet acolo unde sunt denivelări pe suprafața de zugrăvit.

PERIE LATĂ PENTRU DESPRĂFUIRE

Ziare vechi, hârtie sau folie vă trebuie pentru a acoperi pardoseala și piesele grele de mobilă (șifoniere, dulapuri etc.), rămase în camere.

SCOTCH (BANDĂ PENTRU MASCARE)

Cumparați din cel foarte lat, ca să mascați perfect tot ce vă interesează: tocurile de la uși și ferestre etc.

Respectarea recomandărilor pentru condițiile de climă la aplicare.

Renovările pe vreme frumoasă nu numai că ne fac plăcere dar și vopseaua are consistență și stabilitate mai bună decât în condiții extremă de climă ambientală.

La temperaturi scăzute, în general întinderea vopselei pe suport se face cu dificultate, uscarea are loc lent și pelicula umedă se poate impurifica cu praf.

Temperatura mediului nu trebuie să fie mai mica de 5 grade, chiar și dupa aplicare, întrucat formarea filmului de vopsea nu se face corespunzator, compromițând astfel calitatea și rezistenta lucrarii în timp.

Temperatura mediului nu trebuie să depasească 35 de grade și se va evita aplicarea produsului pe fațade în perioada din zi când suprafața este expusă direct razelor solare. Se va evita aplicarea produsului pe un perete încălzit de razele soarelui pentru că vopseaua se usuca rapid, pelicula nu are timp să se etaleze pe suport, aderența este scazută, pot apărea defecte (urme de pensulă sau trafalet, exfolieri, etc).

Evitați vopsirea în zilele ploioase sau cu procent de umezeală ridicat (mai mare de 70%).

De fiecare dată când vopsiți la interior, asigurați-vă că există o aerisire (ventilație) corespunzatoare a spațiului de lucru, atât pentru o uscarea corespunzătoare a vopselei cât și pentru evitarea inhalării vaporilor degajați.

Pregatirea produsului

Vă rugăm sa citiți cu atenție eticheta produsului!

Produsul se omogenizează bine înainte de utilizare, se diluează cu apă potabilă în proporțiile stabilite de producător (vezi etichetă produs)

  • stratul de bază – vopsea diluată cu max. 10% apă;
  • stratul final – vopsea nediluată sau diluată cu max. 5% apă.

Recomandăm ca operația de agitare să se facă cu o mașină de găurit electrică dotată cu tijă tip agitator-malaxor.

Când amestecați evitați spumarea prea mare a vopselei, deoarece se înrautățesc proprietățile ei de aplicare.

Când colorați vopseaua, țineți cont că pe perete va varia nuanța dupa uscare față de cum se vede în vasul cu vopsea.

La vopseaua colorată, orice strat nou de vopsea pe perete face să se „inchidă” și culoarea finală a pereților.

Pregatiți de la început vopseaua colorată pentru toți pereții, ca să nu faceți concentrații diferite de culoare de la o zonă la alta sau comandați vopsea colorată în cantitate mai mare pentru evitarea diferențelor de culoare.

Pentru evitarea variațiilor de nuanță se recomandă ca vopsirea să se efectueze integral folosind un singur lot de produs sau amestecul omogen al unor loturi diferite.

Aplicarea vopselei lavabile

Pentru a vopsi o cameră incepeți cu tavanul și continuați cu pereții. Terminați cu stâlpii. Planificați-vă să dați trei straturi: primul strat de amorsă și urmatoarele două straturi de vopsea (al doilea strat se aplică după 2-4 ore de la aplicarea stratului de bază).Lucrați sistematic – este foarte important să zugrăviți un perete întreg dintr-odată, fără să faceți pauză, ca sa nu apară diferențe de nuanțe între „înainte” și „după”. Mențineți o muchie umedă atunci când vopsiți, aplicând vopseaua spre zone nevopsite iar apoi spre zona vopsită. Important: vopsiți mai întâi marginile (muchiile dintre pereți, conturul ferestrelor și al ușilor etc.). Aplicarea se face cu: rola sau cu pensula în două straturi sau prin pulverizare

DACA ZUGRĂVIȚI CU PENSULA

Începeți dintr-un colț de sus, și aplicați vopseaua cu mișcări scurte, pe porțiuni mici, pe verticală, și apoi pe orizontală. Lucrați pe o suprafață de circa 1 mp odată. Treceți la zona alăturată cât timp zugraveala e umedă, ca să obțineți o îmbinare coloristică perfectă.

DACA ZUGRĂVIȚI CU TRAFALETUL

Vopsiți toate colțurile cu o pensulă de 5-7 cm. Folosiți aceeași pensulă pentru a vopsi locul unde tavanul întâlnește pereții, în jurul ușilor și ferestrelor deasupra podelei și în jurul oricăriu detaliu, sau oriunde trafaletul nu se potrivește. Puneți vopseaua în tăviță, înmuiați trafaletul în vopsea, iar apoi rulați-l pe grila tăviței pentru a elimina surplusul de vopsea, apoi dați pe tavan și pe pereți . Puneți numai o cantitate mică de vopsea în trafalet pentru a aplica uniform vopseaua și pentru a elimina pierderile.

Aplicați trafaletul pe suprafața de vopsit și rulați cu mișcări uniforme (nu se apasă, ca să nu se prelingă vopseaua). După fiecare înmuiere a trafaletului în vopsea, aplicați mai departe de porțiunea vopsită, paralel cu aceasta, și apropiați-vă ușor. Încercați să întindeți vopseaua cu trafaletul înainte ca vopseaua aplicată cu pensula să se usuce, astfel încât vopseaua aplicată cu trafaletul să se combine cu vopseaua aplicată cu pensula. Apropiați-vă pe cât de mult posibil de colțuri. Vopsirea suprafeței se va face uniform, de sus în jos și fără întrerupere, pentru a preveni stropirea și apariția unor dungi inestetice.

DACĂ ZUGRĂVIȚI CU PULVERIZATORUL

Protejați foarte bine suprafețele adiacente suprafeței pe care doriți s-o vopsiți. Aparatul pulverizează o cantitate mare de vopsea în aer și nu toată vopseaua ajunge pe perete. Poate pluti ca o ceață și poate ajunge în locuri în care nu vreți să ajungă, precum alte încăperi.

Izolați suprafața respectivă dacă lucrați în interior. În exterior, nu folosiți niciodată aparatul atunci când bate vântul și acoperiți-vă mașina, precum și mașinile vecinilor, plantele, aleile și chiar pereții expuși ai clădirilor învecinate.

  • acoperiți-vă foarte bine din cap până în picioare: purtați un tricou cu mâneca lungă și eventual mănuși. Puteți folosi ochelari de protecție și mască pentru gură.
  • incepeți să lucrați dintr-un colț, de sus în jos cu mișcări line și ferme; o cantitate mare de vopsea ajunge pe suprafața respectivă într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Este de preferat să aplicați mai multe straturi subțiri, decât un singur strat gros.

Acoperiți galețile sau recipientele de vopsea atunci când nu le folosiți. Păstrați o cârpă și o perie la îndemână pentru a îndepărta picăturile în exces și alte urme necorespunzatoare ale procesului de vopsire.

Curățarea uneltelor de lucru

Curățarea uneltelor de lucru se face cu apă caldă sau cu apă și detergent, imediat după întrebuințare.

Scurgeți excesul de apă din părul pensulei sau trafaletului sau uscați bine cu o bucată de cârpă.

După curățare înveliți pensulele sau/și trafaleți în ambalajul original sau în folie de aluminiu.

Depozitarea vopselei rămase

Acoperiți gura cutiei cu un ambalaj de plastic după ce în prealabil ați șters bine cutia de vopsea și închideți foarte bine capacul. Nu păstrați vopseaua în soare sau în apropierea surselor de încălzire și feriți vopseaua de îngheț.